Monesti olen kuullut golfkentällä lauseen, että aloitin pelaamisen 20-vuotta sitten ja vasta viime vuonna ymmärsin mennä tunnille. Itse lähdin liikkeelle lähes tyhjältä pöydältä ja ajattelin, että tyhjään tauluun on helpompi lähteä piirtämään, kuin vanhalle ja sotkuiselle kankaalle. Vaikka minulla ei ole mitään tavoitteita golfissa, haluan kuitenkin oppia.

Villissä nuoruudessani treenasin melko paljon. Laji tosin oli aivan toinen. Fysiikkatreenit tehtiin siihen aikaan käytännössä aina ilman valmentajaa, mutta lajitreeneissä valmennus oli paikalla. Golfissa valmentaja kulkee ilmeisesti klubeilla nimellä pro.

Väärien tekniikoiden poisoppiminen on paljon vaikeampaa kuin suoraan uusien opettelu, joten oli aika kutsua pro paikalle. Näin tekemällä uskon välttyväni suurelta määrältä turhautumista.

Harjoitteletko vai huiskitko?

Tarkoitus oli laittaa golf kausi käyntiin kertauskurssilla toukokuun lopussa, mutta ensimmäisen kentällä käynnin jälkeen homma lähti vähän lapasesta. Olen käynyt huiskimassa palloa melko tiuhaan ja yrittänyt katsella interwebin ihmeellisestä maailmasta kaikkia mahdollisia aiheeseen liittyviä videoita. Haasteena on ollut materiaalin paljous ja toisaalta kirjavuus. Tällaisen aloittelijan ei ole ihan helppo erottaa, että kuka on ”oikeassa” ja kuka ”väärässä”.

Toistaiseksi Me and My Golf, Mike Malaska sekä Pilzin parhaiden videoiden parissa on vierähtänyt hetki, jos toinenkin. Tosin olen tyytynyt vain niihin mitä pystyy katsomaan maksutta. Onko sinulla suositella muita?

Oma treenaamiseni ei ole ollut kovin systemaattista vaan olen lyönyt fiilikseen mukaan eri lyöntejä. Itsekseen opettelu on äärimmäisen mielenkiintoista, mutta toisaalta menee äärimmäisen helposti väärille raiteille. Yksi ensimmäisistä saamistani neuvoista on, että älä korjaa virhettä virheellä.

Golf svingi muuttuu ja yksi virhe saattaa helposti johtaa siihen, että muutos lähtee aivan väärille raiteille.

Pron opissa

Pro tuntien hinnat liikkuvat tällä hetkellä reilun 60 euron tuntumassa. Ennen kuin voitan lotossa, en viitsi ihan joka viikko tunnilla käydä.

Nyt ajatuksena on käydä tunnilla aina uuden teeman alkaessa ja muuttaa samalla omaa harjoittelua satunnaisesta huiskimisesta kohti hieman suunnitelmallisempaa mallia. Tämä ajatus kaipaa vielä hieman työstämistä, mutta tunnin kautta yritän saada jokaisen eri teeman tai lyönnin harjoittelun lähtemään heti oikeille raiteille.

Lisäksi seurassani lähti käyntiin viikoittaiset teematunnit ja ilmoittauduin heti kaikille kesän tunneille. Ruuhkaa tuskin on, joten tuosta saa toivottavasti hyvin rahoille vastinetta.

Osa minusta haluaisi liittyä oikeaan treeniryhmään, jos sellaisia golfissa on. Nuoremmille ryhmiä on varmasti, mutta löytyykö päälle kolmekymppiselle, mutta innostuneelle äijänkäppänälle mitään vaihtoehtoja. Täytyy jättää ajatus hautumaan ja tutkia onko moisia olemassa.

Jo ensimmäisellä tunnilla treenatessa tuli oikeastaan aika kotoisa olo. En ole vuosikausiin treenannut mitään urheilua ja ehkä olin vähän jo kaivannut harjoittelun mukanaan tuomaa tunnetta — vähän kolottaa sieltä täältä, mutta ainakin on tehnyt jotain mielekästä.

On mahtava huomata, miten vähitellen oppii uusia asioita ja oppimisen myötä pystyy näkemään golfin aivan erilaisin silmin. Pintaa syvemmälle, mutta toivottavasti ei pohjaa kohti.

Lopuksi

Ainakin nyt ajattelen näin:

  • Jos haluat vain nauttia pelistä ja lyöt mielelläsi samalla tavalla vuodesta toiseen, ei ole merkitystä, miten lyöt.
  • Jos haluat oppia, kannattaa kysyä sellaiselta henkilöltä, joka oikeasti ymmärtää asiasta.

Pohdin mielipidettäni sitten uudestaan, kun kukkaroni on tyhjä ja pallo ei vieläkään tottele toivotulla tavalla.

Kirjoitukset ovat omia mielipiteitäni enkä väitä ymmärtäväni golfista mitään. Yritän oppia lisää ja mielelläni kuulisin sinun mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Oletko käynyt läpi samoja ajatuksia läpi? Tai olisiko joku muu lähestyminen aiheeseen parempi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *