Koen suurta iloa siitä, kun saan auttaa muita ihmisiä. Muiden auttaminen on kuin oikotie onneen. Ja voi pojat — golfin piirissä niitä auttajia kyllä riittää. Haaste on siinä, että aloittelijana en erota hyvää neuvoa huonosta. Yleensä neuvojan omista taidoista voi päätellä jotain, mutta pelitaso on vain suuntaa antava vihje.

Golf on yksinkertainen peli. Lyö valkoista palloa, kunnes se on uponnut reikään. Toista sama 18 kertaa ja voit lähteä kotiin. Yksinkertainen ei kuitenkaan tee asiasta helppoa. Jos pallo ei lennä, kokevat kanssapelaajat usein polttavaa tarvetta puuttua asiaan.

Puuttuminen ei varsinaisesti ole ongelma, mutta auta armias, jos paikalle sattuu yhtä aikaa kaksi henkilöä ja heillä on eriävä mielipide. Ei ole ihan kerta tai kaksi, kun olen nähnyt golfin aiheuttavan voimakkaita tunteita niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Joskus tuntuu, että kyse on elämääkin isommasta asiasta.

Joskus kannattaisi muistaa, että faktat muuttuvat. Maapallo oli joskus litteä, joten ei ole pahitteeksi pitää mieli avoinna. Samoin muuttuvat golfin totuudet.

Rangella ollessani olen saanut monenlaisia neuvoja. Kuuntelen yleensä kaikkia, koska vähitellen erilaisten näkemysten kautta saan muodostettua omani. Aina on olemassa riski, että tilapäisesti menee metsään, kun neuvojen antaja ei ole sisäistänyt kaikki golfin syy-seuraussuhteita.

Oire on yleensä helppo nähdä, mutta aiheuttajan löytäminen ei ole niin yksinkertaista. Ei esimerkiksi juurikaan auta todeta, että toinen on osunut pallon päälle. Idioottikin ymmärtää, että osuma ei ollut kohdallaan.

Neuvomisen hillitsemiseksi on paikallaan noudattaa yhtä kultaista sääntöä. Jos haluat auttaa, kysy ensin siihen lupa. Tiedän, että on äärimmäisen vaikea pitää oma turpa tukossa, jos luulee tietävänsä asian paremmin. Itselleni suurin haaste on olla puuttumatta avopuolisoni peliin, mutta vähitellen olen oppinut kunniottamaan hänen toiveitaan.

Neuvominen on positiivinen asia. Olen saanut yhden parhaista golfkavereistani sen kautta, että hän tuli auttamaan minua. Siitä huolimatta — vaikka kuinka mieli tekisi, niin pidä suu supussa neuvojen suhteen, jos et ensin ole kysynyt niiden antamiseen lupaa.

Kirjoitukset ovat omia mielipiteitäni enkä väitä ymmärtäväni golfista mitään. Yritän oppia lisää ja mielelläni kuulisin sinun mielipiteesi artikkelista esimerkiksi kommenttien kautta. Oletko käynyt läpi samoja ajatuksia läpi? Tai olisiko joku muu lähestyminen aiheeseen parempi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *